Dobry dietetyk Katowice

Dobry dietetyk Katowice: skoncentruj się na tym, co dodać, a nie czego unikać w diecie

To, czemu się opieramy, trwa, a kiedy mówimy sobie, że nie możemy czegoś zjeść, pragniemy tego jeszcze bardziej. Zamiast mówić sobie: „Nie wolno mi jeść lodów”, skup się na tym, co chciałbyś włączyć do swojej diety i sposobach, aby te nowe produkty były przyjemne. Może się okazać, że nie ma już miejsca na tę nocną miskę lodów — w końcu możemy zjeść tylko tyle w ciągu dnia.

Z czego warto zrezygnować?

Chociaż utrata wagi będzie wymagała pewnych wyrzeczeń, małe odpusty również muszą być dozwolone, w przeciwnym razie poczujesz się pozbawiony siły woli – uczucie, które możemy tolerować tylko tak długo, zanim całkowicie się poddamy.

Wyznaczając sobie cele dotyczące zdrowego odżywiania, ważne jest, aby określić, bez czego nie możesz żyć. Dla niektórych może to być prawdziwa śmietanka w ich porannej kawie. Dla innych może to być kawałek ciemnej czekolady po obiedzie lub masło na toście. Cokolwiek to jest dla ciebie, uszanuj swój wybór, aby cieszyć się nim bez poczucia winy, ponieważ stresowanie się kilkoma dodatkowymi kaloriami może wyrządzić więcej szkody niż same kalorie.

Jeśli chodzi o odchudzanie, wszystko sprowadza się do stworzenia zrównoważonego stylu życia. Karanie się godzinami na siłowni nie przyniesie nam więcej korzyści niż zagłodzenie się, a jedno i drugie wyrządza wiele szkód. Jeśli eksperci w dziedzinie fitnessu i odżywiania mogą zgodzić się co do jednego, to to, że połączenie rozsądnych wyborów żywieniowych i regularnych ćwiczeń prowadzi do stopniowej, zdrowej utraty wagi. Dane pokazują, że między tymi dwoma możesz po prostu zacząć od kuchni.

Prawdziwa żywność nie zawiera rafinowanych cukrów

Cukry naturalne występujące w owocach i warzywach to nie to samo co cukry rafinowane. Owoce i warzywa zawierają naturalne cukry, ale także dostarczają innych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i woda, które są niezbędne jako część zbilansowanej diety.

Z drugiej strony, cukry rafinowane są często dodawane do przetworzonej żywności. Dwa najczęstsze rodzaje dodawanych cukrów to syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy i cukier stołowy. Pokarmy o wyższej zawartości cukrów rafinowanych są często bardziej kaloryczne i zapewniają mniej korzyści zdrowotnych. Lody, ciasta, ciasteczka i cukierki to tylko kilka sprawców.